Waarom wij geen standaard templates van ThemeForest gebruiken

Een recent artikel op WP Tavern over ‘de mening van de WordPress community over ThemeForest’ laat zien, waarom webdesigners eigenlijk geen standaard templates van ThemeForest moeten gebruiken.

Er is veel kritiek op het gebruik van deze templates, ook vanuit de hoek van de top ontwikkelaars. Matt Mullenweg en ondere andere Philip Moore spreken hun ernstige zorgen uit over de kwaliteit van thema’s op de huidige themamarkt.

We zien steeds vaker dat website aanbieders, websites verkopen waar gebruikt wordt gemaakt van een standaard template. Deze website aanbieders verkopen ‘hun’ websites voor duizenden euro’s. Het erge is dat dit gebeurt met slecht gecodeerde thema’s van thema marktplaatsen, zoals ThemeForest.

Wat is ThemeForest?

ThemeForest is de grootste marktplaats voor het kopen van een thema voor een WordPress website. Je kunt hier alle soorten ontwerpen aanschaffen voor websites. Door de snelle groeiende populariteit van WordPress is de WordPress sectie van ThemeForest het allergrootst. Gebruikers kunnen allerlei soorten thema’s aanschaffen voor een gemiddelde prijs van ongeveer €30 tot €80 per thema.

Recentelijk zien we een ontwikkeling van bedrijven die claimen dat ze ‘webontwikkelaars’ zijn, maar eigenlijk een indrukwekkend en flashy thema kopen op ThemeForest en zo hun product verkopen. Het grootste deel van de huidige markt verkopen templates van ThemeForest. Ons advies is: let goed op wat je koopt en van wie je iets koopt!

Het probleem hiervan is dat ze een website voor veel te duur verkopen en nauwelijks verstand van zaken hebben. De website ziet er misschien indrukwekkend uit. Maar we zien eigenlijk dat alle standaard templates van ThemeForest niet geoptimaliseerd zijn en heel slecht zijn voor je SEO. Bovendien is het zeer lastig en tijdrovend om op maat gemaakte aanpassingen te doen. Je zit namelijk vast aan de kaders van de gekozen template.

Heb je problemen met je website? Geven ze niet meer thuis, dit komt omdat ze meestal niet over de kennis beschikken om je te helpen.

Waarom is ThemeForest niet goed?

Voor veel nieuwe gebruikers, maar ook voor website aanbieders lijkt ThemeForest een goudmijn te zijn. Je kan kiezen tussen duizenden thema’s die er leuk uitzien en zelfs alle soorten functionaliteit bevatten. Bovendien, biedt ThemeForest voor webdesigners voordelige prijzen. Dit betekent onder andere dat er voor iedere klant een thema beschikbaar is, die over het algemeen aan de behoeften voldoet.

Voordat wij begonnen met het ontwikkelen van WordPress websites leken de standaard templates van ThemeForest de ideale oplossing. Na veel onderzoek en testen bleek dat dit verre weg van ideaal was. Uit ervaring weten we dat de templates die worden gebruikt beladen zijn met bloatware en zeer slecht van kwaliteit zijn. De reden dat deze thema’s verkopen en waarom deze bedrijven nog steeds gemakkelijk websites kunnen verkopen, is het feit dat mensen snel onder de indruk zijn van het flitsende ontwerp. Er wordt veel gebruik gemaakt van flashy afbeeldingen en indrukwekkende sliders.

Belangrijke redenen voor ons om geen standaard templates te gebruiken van ThemeForest

Ten eerste heeft het bijgedragen aan het creëren van een massa “Webdesigners”. Cowboys die eigenlijk niet kunnen coderen en weinig verstand van zaken hebben. Opzoek naar een gemakkelijke manier om snel en makkelijk geld te verdienen.

Bovendien, zien we een verzadiging van de ‘Webdesigners’ markt. Ze doen eigenlijk twee dingen: of ze verkopen voor heel goedkoop websites of ze claimen maatwerk te bieden en verkopen je een website voor te veel geld. Ze kunnen goedkoop webdesign aanbieden aan de massa, omdat ze eigenlijk er niks voor hoeven te doen. In het andere geval worden veel mensen eigenlijk opgelicht, wanneer je weinig verstand over webdesign hebt. De klant betaalt in principe voor gegevensinvoer op een waardeloze website.

Indien je website breekt of een error vertoont kunnen ze je niet goed helpen. Vaak doen ze een beroep op ontwikkelaars om te proberen het probleem te repareren. Aangezien ze zelf niet weten hoe dit moet. Het probleem hiervan is dat de klant het vertrouwen in de industrie verliest. Waardoor ze ook wantrouwig worden ten opzichte van echte ‘webdesigners/ontwikkelaars’.

Het probleem van standaard templates, bloatware!

Standaard templates zitten vol met bloatware. Vaak maken ze gebruik van opgeblazen beheerpanelen waarmee gebruikers gemakkelijk de website kunnen aanpassen. Deze beheerpanelen zorgen voor een eenvoudige bewerking van de website. Het probleem is dat deze panelen opgeblazen worden met wel duizenden coderegels om eenvoudige bewerking mogelijk te maken. Goede ontwikkelaars kunnen dit eigenlijk al met een paar eenvoudige CSS regels doen. Niet alleen zijn de themabestanden groter, de database wordt ook groter om de opties op te slaan. Dit zorg voor een opgeblazen website, die zeer slecht geoptimaliseerd is. Zulke websites zijn zeer slecht voor je SEO score en algemene zoekmachine ranking.

Ten slotte creëren dit soort thema’s een ’theme-lock’. Dit treedt op wanneer je niet kan veranderen van thema zonder dat de functionaliteit verloren gaat. Zodra het thema is gedeactiveerd, verliest het de shortcodes en aangepaste berichttypen. Dit komt vooral doordat ieder thema, zijn eigen slecht gecodeerde shortcodes heeft. De styling van je pagina en bericht inhoud zal verloren gaan. Dit maakt je site een enorme puinhoop en vervelende en dure klus om te op te ruimen. Eigenlijk hoort elke code die functionaliteit in een plug-in en niet in een thema. Helaas is dit bij ieder thema van ThemeForest andersom.

Conclusie

Als je geen budget hebt en voor jezelf een website wilt maken, is ThemeForest een geweldig en gemakkelijk alternatief.

Het gebruik van ThemeForest standaard templates, door ‘webdesigners’ is een ware schande voor de industrie. Tegenwoordig kom ik bijna alleen maar websites tegen die door dit soort ‘cowboy’ bedrijven zijn gemaakt. Vaak zit er ook nog eens een flink prijskaartje aan vast. Dit cowboy gedrag is niet goed te praten en de industrie van webdesign loopt hierdoor een ware deuk op.

Het probleem is dat we zien dat dit soort bedrijven, als paddenstoelen uit de grond schieten. Check daarom altijd goed van te voren met wie je te maken hebt. Kijk wat voor thema ze gebruiken, vraag het ze desnoods of vraag het iemand met meer verstand. Het is tegenwoordig heel makkelijk te achterhalen wat voor Thema ze gebruiken. Bovendien kan je met Google page speed bijvoorbeeld, kijken of hun eigen site geoptimaliseerd is. Een slechte score (lager scoort dan 60) is vaak een begin indicatie dat ze gebruik maken van ThemeForest thema’s en weinig verstand van zaken hebben.

Met Scanwp kan je meestal achterhalen wat voor thema en welke plugins er worden gebruikt.

Ik wil erop wijzen dat dit bericht een algemene mening is, maar een mening die wel wordt gedeeld door vele in de WordPress gemeenschap, die weten wat ze doen. Niet elk product van ThemeForest is waardeloos, de meeste WordPress templates wel.

Interesse in webdesign op maat? Bekijk ons aanbod hier bekijken.

Liever zelf een website bouwen? Bekijk onze Guide!

About Matthias Kok

Matthias is een expert op het gebied van digitale technologie. Het schrijven van blogs en de lezer voorzien van tips over de online wereld zijn voor Matthias een ware passie.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Previous

WordPress website: de ultieme handleiding voor beginners!

WordPress website laten maken: waar moet ik opletten?

Next